Uimakoulut
Kevään 2025 kurssitiedot
- Kurssin nimi: JUK uimakoulut
- Yhteyshenkilö: Tiina Lehtonen, juk.uimakoulut@gmail.com
- Paikka: Järvenpään uimahallin opetusallas/pääallas
- Kesto: Uimaopetus altaalla 30 minuuttia
- Kurssi sisältää: opetuksen, 14 x lasten uintirannekkeen ja uimakouluvakuutuksen
- Kurssin hinta: 195 € + seuran jäsenmaksu 40 € kaudelle 24-25
- Ajankohta: lauantaisin 11.1.-3.5.2025 klo 09.15-11.15, kurssia ei järjestetä 15.2., 22.2. ja 19.4.
Yleistietoa JUK uimakouluista
JUK uimakouluryhmien opetuksesta vastaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) uimaopettajakurssin suorittanut uimakouluopettaja ja uintiohjaajat. Altaassa on yleisesti uimaopettajan lisäksi 1-2 uintiohjaajaa.
JUK uimakoulun suositusaloitusikä on 4 vuotta. Edellytys uimakoulun aloittamiselle on, että lapsi osaa noudattaa annettuja ohjeita, toimia ryhmän mukana ja pystyy olemaan erossa vanhemmistaan allasopetuksen ajan (30min). Tarkemmissa tasoryhmäkuvauksissa annetut ikärajat ovat suosituksia: tärkeintä on se, millaiset taidot lapsella on ilmoittautumishetkellä.
JUK uimakouluissa on neljä eri tasoryhmää: 2 alkeisuimakoulua ja 2 jatkouimakoulua. Uimakoululaiset jakautuvat ryhmiin oman aloitustasonsa mukaan. Tasoryhmiin jako tehdään ilmoitettujen tietojen perusteella. Ryhmäsiirtoja saatetaan tehdä myös ensimmäisillä kerroilla, jotta ryhmistä saadaan tasoiltaan tasaiset. Huomioithan siis, että seuralla on oikeus vaihtaa uimakoululaisen ryhmää taitojen perusteella.
Jokainen kausi rakentuu aina ryhmän tason mukaan. Pyrimme tarjoamaan jokaiselle uimakoululaiselle paikan, jolloin paikka saattaa olla jossain tapauksissa eri ryhmässä kuin mitä alustavassa kuvauksessa kerrotaan.
Uimakouluryhmät
Vesikirput (alkeisuimakoulu)
- Vesikirpuista aloittaa uimari (4-6-vuotias), joka ei vielä uskalla tai aristelee kasvojen kastamista veteen. Pieni uimari kuitenkin pystyy olemaan vanhemmistaan erossa opetuksen ajan (30 min) sekä kuuntelemaan ja noudattamaan annettuja ohjeita. Vesikirpuissa harjoitellaan uinnin alkeita, puhaltamista, kelluntoja ja uintia. Tavoitteena on, että kurssin jälkeen uimari uskaltaa liikkua itsenäisesti vedessä, kastaa kasvonsa veteen, kellua ja uida apuvälineiden avulla.
Sammakot (alkeisuimakoulu)
- Sammakoista aloittaa tai jatkaa uimari (4-6-vuotias), joka uskaltaa jo itsenäisesti liikkua vedessä ja kastaa kasvonsa veteen. Sammakoissa pienet uimarit harjoittelevat sukeltamista, liukumista, uintia sekä kelluntaa mahallaan ja selällään. Tavoitteena on oppia kellumaan ja uimaan pieniä määriä ilman apuvälineitä.
Meduusat (jatkouimakoulu)
- Meduusoissa uimarit (4-8-vuotiaat) jatkavat uinnin harjoittelua ilman apuvälineitä sekä mahallaan että selällään. Kellunnat ja liu’ut pitää jo olla muistissa ja opittuna, koska nyt lähdetään opettelemaan pidemmän matkan uintia ja hengitystä uidessa. Matkat pitenevät ja siirrytään jo testaamaan taitoa myös isossa altaassa ohjaajien kanssa.
Pyöriäiset (jatkouimakoulu)
- Pyöriäisissä ollaan jo rohkeita uimareita (5-8-vuotias), mutta taitoja pitää vielä vesiralliin kartuttaa. Osataan jo uida isossa altaassa, mutta taidot eivät vielä ihan riitä koko matkalle (25m), ja tätä lähdetään Pyöriäisissä tavoittelemaan.