Järvenpään Uintiklubin urheiluvalmennusta Järvenpään lukion urheilulinjalle

Elina Soukola
10.1.2015

Järvenpään lukio on noin tuhannella opiskelijallaan yksi Suomen suurimmista lukioista. Oppilaitoksen vahvuus on laaja kurssitarjonta liikunnassa sekä toimiva yhteistyö urheiluseurojen kanssa.

JUK  vahvistaa rooliaan Keski-Uudenmaan johtavana uintiseurana ja lähtee mukaan yhteistyöhön. Urheilulinjalle haetaan yhteishaussa 24.2 alkaen.

Urheilulinjan painopistelajeiksi on valittu lukuvuonna 2015 - 16 jalkapallo, jääkiekko, ringette, lentopallo, koripallo, salibandy, uinti, yleisurheilu, voimistelu sekä taitoluistelu. Lisäksi yleislinjalla on mahdollisuus valita tanssin suuntautumisvaihtoehto.                

Urheiluvalmennuksen yleiset tavoitteet:

  • opiskelija kehittyy urheilijana sekä suorittaa lukio-opinnot ja ylioppilastutkinnon sekä kykenee arvioimaan ja suunnittelemaan jatko-opintomahdollisuuksia
  • opiskelija ymmärtää systemaattisen harjoittelun periaatteet ja sitoutuu määrätietoiseen harjoitteluun
  • opiskelijan oma ajattelu ja päätöksentekokyky kehittyvät
  • opiskelija omaksuu urheilullisen elämäntavan ja oikeat elämänhallintataidot, jota kautta hän ymmärtää harjoittelun, levon ja ravinnon merkityksen omassa kehittymisessään
  • valmennus painottaa taidon kehittymistä niin lajiharjoittelussa kuin fyysisessä oheisharjoittelussakin
  • kilpaurheilua tukevan harjoittelun ja lukio-opintojen yhdistäminen.

Valmennuksen toteuttaminen

Valmennus toteutetaan aamuvalmennuksena 2 - 3 kertaa viikossa. Järvenpään lukion urheilulinjan valmentajina toimivat ammattitaitoiset valmentajat. Urheiluseurojen valmentajat vastaavat valmennuksesta lukion ja seuran välisen sopimuksen mukaisesti.

Aamuvalmennukset ja muu lukion opetustarjonta on suunniteltu niin, että urheiluharrastuksesta huolimatta opiskelija voi hyödyntää laajasti koko koulun muuta opetustarjontaa.

Yhteistyö mahdollistaa urheilijan harjoittaa lajiaan koulupäivän aikana, mikä varmasti helpottaa ajanhallintaa ja tukee menestystä myös opiskelussa.  

Käytännön toiminnan suunnittelu on käynnistetty seurassa. Suunnittelussa ovat mukana valmentajista Jukka Nissinen, johtokunnasta Pasi Haravuori ja Päivi Uusiniemi sekä uimariperheiden edustajana Joni Soukola.

Yhteistyön arvioidut vuotuiset kustannukset ovat n. 3000 euroa. Toiminta rahoitetaan erillisellä varainhankinnalla eikä se vaikuta nykyryhmien valmennusmaksuihin.